Divitræf 2005 på Vikingeskibsmuseet i Roskilde

 

Den 15. januar var vi 4 ledere der tog til Vikingeskibsmuseet i Roskilde for at deltage i Divitræffet. Vi var i alt ca. 35 der mødte op kl. ½2 i dejligt solskinsvejr - fra Erik Ejegod, Erik Harefod, Grevinde Danner, Ræven Skibby, Stenlænderne, Svaneungerne og Ebbe Skjalmssøn.

 

Sidst jeg var på besøg i museet var der kun den ene bygning, nu er der flere værksteder og der står flere vikingeskibsmodeller i fuld størrelse på området.

 

Inde på museet blev vi mødt af 2 studerende, som skulle vise os rundt i 2 hold. Louise som mit hold var rundt med læser historie og har arbejdet som guide på museet i 2 år. Det er da også utroligt hvad hun ved - hun gav os en meget levende introduktion til Vikingetiden og skibene, og lige meget hvad vi fandt på at spørge hende om havde hun svar på rede hånd.

Hun fortalte bl.a. om et skib, som de havde fundet ud af var bygget af egetræ fra syd for Dublin. Det var bygget i 2 omgange, det meste af træet fældet omkring marts-april 1042, mens de øverste planker var af træ fældet i 1066. Imponerende.

 

Efter rundvisningen gik vi over til hhv. smykke- og tovværkstedet.

I smykkeværkstedet kunne vi lave et arm- eller halssmykke ved kædebinding med kobbertråd og vi kunne "punsle", dvs. hamre mønstre i nogle støbte Thors hammer smykker.

I tovværkstedet kunne vi være med til at slå et reb udenfor på reberbanen - det blev et ret flot reb der blev slået. De andre lærte at lægge lindebast. Det foregår ved at lægge lindebark i blød i en måneds tid, hvorefter man kan trække lag af indersiden af barken. Dette snos og lægges sammen - først lægges/snos de 2 tredjedele af længden sammen, herefter snor man videre mens den sidste tredjedel lægges ned i sporet mellem de 2 første. Det er lettere at finde ud af end det lyder...

 

Da vi var færdige på værkstederne var der varm te og kaffe med hjemmebagte boller og frugt udenfor - det var i løbet af eftermiddagen blevet ret tåget.

 

Klokken var nu ca. 5 og vi skulle finde op til en spejderhytte ved Skt. Laurentii kirke. Det blev en hyggelig spadseretur i tåge og mørke, hvor vi i grupper gik forskellige veje og fik lejlighed til at snakke lidt mere sammen.

 

En times tid senere var der dækket op til Rijstaffel i hytten. Det var et dejligt måltid som vi ikke engang skulle være med til at lave selv! I løbet af aftenen opdagede vi at der var gået frost i tågen. Det betød at der svævede tusinder af små ispartikler rundt og lyste op som små stjerner i lyset fra kirkens lamper. Et utrolig flot syn som jeg aldrig før har oplevet.

 

Efter et par timer i hytten drog vi hjemad endnu en dejlig Divi oplevelse rigere.
En stor tak til Anne Gønget som havde arrangeret besøget og René Søndergaard som havde sørget for maden.

 

26. januar, Virvar, Ebbe Skjalmssøn Gruppe